Vlada RS usvojila pismo namjere investitora za izgradnju termoelektrane "Ugljevik dva"

Bez autora
Mar 24 2011

Vlada Republike Srpske usvojila je pismo namjere investitora za izgradnju termoelektrane "Ugljevik Dva" - firme "Komsar enerdži" sa sjedištem na Kipru. Ta firma je u vlasništvu Rusa Serdareva, a ukupna investicija za izgradnju bloka TE "Ugljevik Dva" iznosi 400 miliona evra, te će poslovi biti izvođeni sa zajedničkim preduzećem "Komsar enerdži RS", gdje će TE "Ugljevik Jedan" imati 10 odsto vlasničkog udjela, a "Komsar enerdži" 90 odsto. Na izgradnji će biti angažovano oko 1.000 lica, a nakon realizacije investicije, što se očekuje u roku od tri godine, u tom novom bloku radiće 700 radnika. Ova investicija će imati velikog značaja za privredu RS i zapošljavanje, a postoje dovoljna nalazišta uglja za čak četiri bloka.

Vlada RS usvojila pismo namjere investitora za izgradnju termoelektrane "Ugljevik dva"Vlada Republike Srpske usvojila je pismo namjere investitora za izgradnju termoelektrane "Ugljevik Dva" - firme "Komsar enerdži" sa sjedištem na Kipru, izjavio je premijer Srpske Aleksandar Džombić.

On je rekao novinarima da je ta firma u vlasništvu Rusa Serdareva, da ukupna investicija za izgradnju bloka TE "Ugljevik Dva" iznosi 400 miliona evra, te da će poslovi biti izvođeni sa zajedničkim preduzećem "Komsar enerdži RS", gdje će TE "Ugljevik Jedan" imati 10 odsto vlasničkog udjela, a "Komsar enerdži" 90 odsto.

"Na izgradnji će biti angažovano oko 1 000 lica, a nakon realizacije investicije, što se očekuje u roku od tri godine, u tom novom bloku radiće 700 radnika", precizirao je Džombić.

Premijer je istakao da će ova investicija imati velikog značaja za privredu RS i zapošljavanje, i dodao da postoje dovoljna nalazišta uglja za čak četiri bloka.

Vlada je usvojila informaciju preduzeća "Jadran Naftagas" sa sjedištem u Banjaluci o dosadašnjim naftno-geološkim istraživanjima na području RS i BiH, i zadužila Ministarstvo industrije, energetike i razvoja po pitanju istraživnja i korišćenja eksplatacionih područja Majevice, istočne Hercegovine i Motajice vezanih za nalazišta nafte.

"Ovo ministarstvo je zaduženo za izdavanje koncesije "Jadran Naftagasu" kako bi se moglo krenuti u realizaciju te investicije", rekao je Džombić i istakao da najnovije procjene govore da postoji 10 miliona tona nalazišta nafte

Ta investicija bi trebalo da bude realizovana do 2029. godine, a njena ukupna vrijednost je 220 miliona dolara, sa planiranim koncesionim periodom od 25 godina i očekivanim prihodom ovog preduzeća od 4,7 milijardi dolara.

Prema Džombićevim riječima, to je značajna investicija i značajna investiciona sredstva biće uložena u privredu RS u narednom periodu.

Premijer RS je rekao da će raspodjela đubriva za proljećnu sjetvu početi u ponedjeljak, 28. marta, i da će prve količine biti distribuisane u Bijeljini.

Sa dnevnog reda današnje sjednice Vlade skinuta je tačka koja se odnosi na uvođenje akcize na naftu za željeznice, jer Vlada RS želi da vidi da li će rukovodstvo ŽRS i sindikati izvršiti preuzete obaveze iz ranije potisanog sporazuma sa Vladom, odnosno da li su učinjene uštede i napravljena nova sistematizacija i pravilnik.

"To će biti urađeno kada se uvjerimo da imamo partnera s druge strane", rekao je Džombić.

Vlada RS usvojila je izvještaj o finansijskom poslovanju Fonda Penzijsko-invalidskog osiguranja RS za prošlu godinu i rebalans za ovu godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik